Probiotika i hudvård – Maria Åkerberg

Nyttiga bakterier i din hudvård –probiotika

Som ekologisk hudterapeut ser jag till helheten hos min kund, både yttre och inre faktorer påverkar vårt mående och då såklart även vår hud. Därför berättar jag här lite mera om probiotika.

 

Att leva ett så balanserat liv som möjligt, med positivt tänkande, bra kost, lagom med motion, tid för vila och avkoppling emellanåt är optimalt, även om livet allt som oftast bjuder på stora eller mindre utmaningar.

Något som absolut kan vara värt att se över är hur din mage mår. Det är inte för inte som man säger hälsan börjar i magen, och om man så vill, hudhälsa likaså!

Acne, rosacea och psoriasis beror till viss del på aktiverat immunförsvar och inflammation i våra kroppar och det räcker inte med att endast behandla de synliga besvären utan vi behöver istället komma åt och behandla roten till det onda.

 

I vår mage-tarm kanal har vi massvis (upp till ett och halvt kilo!) av goda, välgörande och faktiskt livsviktiga bakterier, probiotika. De ser till matsmältningsprocessen och producerar enzymer och mineraler. Motsatsen är antibiotika som används mot skadliga bakterier men som tyvärr också angriper de goda bakterierna. Det är därför viktigt att inte ta antibiotika i onödan, och annars komplettera en kur med probiotika tillskott. När vår mage och tarm är i balans så visar sig detta också i vår hud.

 

Maria Åkerberg hudvårdsrutin

 

Man har sett att ibland så reagerar kroppens immunförsvar på de micro-organismer som vi normalt har på huden, och istället ser dem som inkräktare. En reaktion sker och inflammation uppstår med exempelvis röd och irriterad hud med känsliga nervändar som rosacea, och acne med inflammerade finnar och pormaskar.

Probiotika finns bl.a i syrade grönsaker såsom surkål och kimchi men också i form av tillskott, vilket är ett smidigt sätt att se till att få i sig de små godingarna. Det kan också vara en smart idé att packa ner en burk inför utlandssemestern om du vet att du lider av känslig mage och kommer att komma i kontakt med främmande bakteriekulturer.

I butiken har vi ett brett utbud av ekologiska tillskott. Maria Åkerberg har en probiotika med 4 miljarder nyttiga bakterier i varje kapsel, utvecklad för att ge din hud så bra förutsättningar som möjligt.

Text: Mia Ahlsen. Hudterapeut på Skogsro Spa

 

Probioskin

 

På bilden visar Anna upp tillskottet Probioskin som du hittar i butik och webshop för 299:-

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *