Medveten hudvård

Medveten hudvård

DET ÄR INTE ALLTID LÄTT ATT VARA MEDVETEN KONSUMENT. VI GÖR VAD VI KAN FÖR ATT HJÄLPA DIG I HUDVÅRDSDJUNGELN.

SULFATFRIA SCHAMPON, VILKA ÄR SLS-FRIA?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) är ett tvålämne som är basen i väldigt många schampon och flytande tvålprodukter. Det har används under många år inom industrin och har du inte granskat innehållet i dina badrumsprodukter är det stor chans att du har en SLS-produkt. Beroende på hur känslig hy du har kan SLS agera väldigt uttorkande och irriterande.

Sodium Coco Sulfate  –  är det samma, eller?

Här är ett litet dilemma med innehållsförteckning och tillverkning, det finns flera typer av SLS och det går att tillverka och benämna på olika sätt. Andra namn för SLS är NLS (Natrium Lauryl Sulfate) och SDS (Sodium Dodecyl Sulfate). Skillnaden är vilka ämnen som används när tvålämnet skapas.

Här ska vi gå ett steg till för det är en viktig del i vad som gör SLS bra eller dålig. Grunden i tvålämnet är nämligen fett eller olja. Det SLS som är dåligt baseras på mineraloljor och genomgår en kraftig reningsprocess med alkoholer och blekmedel. Eftersom basen i mineraloljor är petrokemisk innebär det samtidigt att den inte blir miljövänlig.

Våra schampon består av kokosolja som blir SCS och är det bästa alternativet. Det är miljövänligt eftersom naturen kan bryta ner en växtbaserad olja, det behöver inte renas och blekas och många upplever den som en mildare tvål.

Nedanstående är information om MARIA ÅKERBERG produkter m.m. , från vår leverantör:

FULLSTÄNDIG INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Sedan starten 1995 har alla MARIA ÅKERBERG’s  produkter varit fullständigt innehållsdeklarerade. Från 1999 är det lag på enhetlig innehållsdeklaration inom EU. Alla medlemsländer har enats om att ha gemensamma latinska/internationella namn på de många olika ingredienserna. Tyvärr är det fortfarande svårt att tyda vad det egentliga innehållet är i många produkter.

MARIA ÅKERBERG har valt att gå ett steg längre och översätter därför de latinska/internationella namnen till svenska. De finns på produkterna, i vår katalog och på hemsidan. MARIA ÅKERBERG vill att du skall veta vad som döljer sig i förpackningen. Symbolen “Hand i öppen bok” används då det inte finns plats för en ingrediensförteckning på förpackningen. På hemsidan finner du fullständig innehållsförteckning.

Tecknen +/- anger de färger som ingår i makeupen.

TILLVERKNINGEN SKER I SVERIGE

MARIA ÅKERBERG’s hudvårdsprodukter tillverkas av DERMANORD i Sverige. Dermanord har noga valt ut odlare och leverantörer från vilka våra råvaror kommer.

MILJÖ

Vad du använder för hudvårdsprodukter påverkar inte bara dig själv. Det är svårt för naturen att bryta ner mineralolja. Istället för mineralolja använder MARIA ÅKERBERG flera förnyelsebara växtoljor: kallpressade vegetabiliska och eteriska oljor. Det bidrar till en ökad resurshushållning på jorden.

Våra ingredienser är ekologiska och många av dem är certifierade.

Vi är anslutna till REPA och SGÅ.

Våra förpackningar är miljövänliga. Alla förpackningar kan återvinnas. Alla trycksaker består av miljövänligt papper. Vår packtejp är fri från skadliga lösningsmedel. Vår bank är miljöcertifierad o.s.v.

VARIATIONER

Eftersom MARIA ÅKERBERG jobbar med råvaror från växtriket kan doft och utseende på produkterna variera något beroende på skörd. Detta beror på att växterna har haft olika tillgång till vatten, solljus och jordmån. I andra fall – som när det gäller ringblomsextraktet i Hand Cream och Sheasalva – beror det på att blommorna har olika färger. Om man vill få exakt samma färg från gång till gång, krävs det kemiskt/syntetiskt framställda ingredienser.

Våra produkter ändras något i doft efter hand som förpackningen har varit öppnad.

KONTROLL AV RÅVAROR OCH SLUTPRODUKTER

Alla ingredienser kontrolleras på laboratorium innan de får lov att användas i våra produkter. Slutprodukterna testas på laboratorium och människor.

HÅLLBARHET/DATUMMÄRKNING

Produkterna är datummärkta – månad först och år sist – om hållbarheten är under 3 år. Datumet gäller oöppnad förpackning. Alla cremer bör förbrukas inom 6 månader efter öppnande.

Symbolen ”Öppen burk” (PAO, Period After Opening) anger hållbarhet efter öppnandet. Gäller produkter med hållbarhet längre än 30 månader.

SYNTETISKA INGREDIENSER

Vi använder inte syntetiskt förtjockningsmedel som till exempel carbomer, eftersom de är svåra för naturen att bryta ner. Vi tycker att Xantangum är ett sundare alternativ.

Vi använder inte syntetisk olja, till exempel siliconer, då de misstänks vara bioackumulatorer. Siliconer kan bilda formaldehyd vid nedbrytning, därför föredrar vi vegetabilisk olja.

KONSERVERINGSMEDEL

MARIA ÅKERBERG använder bara naturliga alternativ såsom vitaminer och eteriska oljor för att förlänga hållbarheten på produkterna. Sortimentet är därför 100% naturligt.

ANIMALISKA INGREDIENSER

Inte i våra, men i ett stort antal hudvårdsprodukter ingår det glycerin och collagen som tas från slakteriavfall. Det är oftast omöjligt att se i en ingrediensförteckning om det finns råvaror som tillverkats av slakteriavfall.

Om man inte lägger någon etisk aspekt på det så har huden egentligen ingenting emot animaliska ingredienser, men MARIA ÅKERBERG ser ingen anledning att använda sådana eftersom det finns bättre vegetabiliska alternativ, bland annat glycerin utvunnet ur rapsolja. Vegetabiliska alternativ ger dessutom BSE-säkerhet (galna kosjukan).

Bivax används bland annat i Hand Cream, Lip Care, Face Balm, Baby Care, Face Protection, Blueberry Seed Mask, Moulding Cream och Mascara. Läs innehållsdeklarationen.

DJURTESTER

Numera är det förbud mot djurtester på slutprodukter och därmed ses det som irrelevant information att skriva ut det på förpackningarna. Dermanord eller våra leverantörer av olika ingredienser har aldrig testat varken våra enskilda ingredienser eller färdiga produkter på djur. Vi använder heller inte råvaror som kommer från djur. I stort sett alla hudvårdsprodukter innehåller annars råvaror från djur utan att man kan utläsa det på förpackningen. Många råvaror utvinns ur slakteriavfall. Använder du våra produkter så kan du känna dig trygg med att de inte innehåller råvaror som varken är testade på djur eller kommer från slakteriavfall.

Allergitestade produkter innebär att de är testade på djur. Våra produkter är inte testade på djur.

GMO-FRITT

MARIA ÅKERBERG använder enbart råvaror som inte är genförändrade

PARABENER

Det finns inga parabener i våra produkter.

PALMOLJA

Den palmolja som finns i vissa av våra produkter, kommer uteslutande från kontrollerade odlingar som inte skövlar regnskog m.m. Vi använder aldrig palmolja som en basolja i våra produkter, utan det är vissa specifika råvaror som kan utvinnas från palmoljan och som vi använder.

HORMONSTÖRANDE FTALATER I PLASTFÖRPACKNINGAR

Hormonstörande Ftalater i plastförpackningar kan läcka över från förpackning till innehåll i kosmetiska produkter.
I våra förpackningar finns inte ftalater.

MIKROPLAST I VÄRLDSHAVEN

Påverkan av mikroplast i världshaven debatteras flitigt. Det
handlar om plast i små partiklar som kommer ut i naturen. Många
peelingar på marknaden innehåller plastkulor. Dessa kommer via avloppet
ut i våra vattendrag och äts upp av fiskar och sedan äter vi upp fiskarna.
I våra peelingar/scrub finns inga plastkulor. Kornen kommer från
krossade kärnor eller fettsyror från Jojobaolja.
Detta är ofarligt för naturen.

MINERALOLJA

Mineraloljor är välbeprövade och mycket användbara – till en bil.

Vet du egentligen vad du tvättar och smörjer dig med?
Det är svårt att skilja mellan de produkter som verkligen är naturliga och de som bara påstås vara det. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja (andra namn är petroleum, vaselin och paraffin). Detta gäller också ”naturliga produkter”, ”naturprodukter” eller ”örtkosmetika”.

Mineraloil free
Denna märkning innebär att produkten innehåller max 10 % mineralolja! Märkningen förekommer t.ex. på produkter tillverkade i Tyskland. DERMANORD´s produkter innehåller 0 % mineralolja.

Mineraloljan saknar fettsyror vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.
Det lömska är att det känns bra för stunden.
Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Sandra Kleinaus studie från 1993 visar att paraffinolja lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. När hon strök mineralolja på huden på råttor, så visade det sig att huden tog upp mineraloljan.
Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity. By Sandra Kleinau 1993.
ISBN 91-554-3177-1

Studie där man fastställt att mineralolja orsakat ledinflammation på råttor. (Engelska)
Common commercial cosmetic products induce arthritis in the DA rat.

Doktorsavhandling vid Karolinska Institutet som visar på sambandet mellan mineralolja och ledinflammation. (Engelska)
Aspects of the role of mineral oil as immunological adjuvants in rheumatoid arthritis.

Arbetarskyddsstyrelsenhar sedan 1979 kommit en lång bit på vägen för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”.

MARIA ÅKERBERG använder inte mineraloljor.
Vi använder istället olika växtoljor som kallpressad Jojobaolja och Sheasmör. Dessa övertar inte hudens egna funktioner utan hjälper huden att själv fungera så bra som möjligt.

Mineralolja (råolja) bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Namnet till trots finns det inga mineraler eller vitaminer. Det är ett helt dött material och därför finns det inget av värde däri, för huden att ta upp.
Mineralolja är skadligt för såväl djur, natur som människor.

Vegetabiliska oljor bildas i den uppbyggande livsprocessen hos växter. Oljorna bildas i frön och frukter. Ur fröet utvecklas en grodd, som får näring från denna olja. Alltefter vilken art växten tillhör, förekommer oljan i grodden, fröet eller hela fruktköttet.

Det finns flera olika namn på ämnen som tas från mineralolja:
Ozokerit (ingår t.ex i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.

Till detta kommer att många syntetiska ingredienser, t.ex. syntetiska tensider och parfymer, har sitt ursprung i mineralolja. Räcker det inte med att vi utsätts för avgaser och luftföroreningar? Ska vi också smeta in huden i produkter som tas fram ur råolja?

Se efter i badrumsskåpet – vad innehåller Dina hudvårdsprodukter?